// you're reading...

Hela alltet

På våran gata i stan

Sist talade jag om vaktombyte. I samma veva flyttade jag från Svenska institutet till Trastevere. Detta skrivs på en punkt i staden, där man genom fönstret kan se nästan hela kupolen till S. Andrea della Valle (där första akten i Tosca utspelar sig) och där man skulle kunna se Tibern, om inte kajerna funnes. Trafiken utmed floden ser man däremot, och människor som väntar på bussen. Vår gata är lugn, men man kan ändå luta sig ut genom fönstret och titta på vad som händer. En morgon kom en nunna gående, och så ropade någon på henne – hon lyste upp och vände sig om. Då stängde jag fönstret, för jag ville inte veta mer.

Gott slut och motorcykel.

Gott slut och motorcykel.

Det var en scen som kändes som om den pekade framåt. Den kunde vara upptakten till en thriller, ett drama eller en kärlekshistoria, men jag tror inte en komedi eller fars. Dagen därpå steg en kvinna ur en bil och tryckte en stor, prunkande röd blomma till bröstet. Då insåg jag att Rom är fullt av intressanta scener. Det gäller förstås särskilt Trastevere. ”I sagorna är alla slut goda”, står det på en mur i närheten.
Inköp på torget. Lägg märke till Trasteveres lejon rund ostarna!

Inköp på torget. Lägg märke till Trasteveres lejon på ostarnas vaxpapper!


Men Romvistelsen är långtifrån slut – jag har inte ens hunnit halvvägs. Nu börjar jag boa in mig i den nya miljön. Det är en bit ifrån Monteverde, där vi bodde 2011, men nog nära för att jag ska använda samma affärer. Däremot har jag bytt marknad. På den tiden gick vi oftast till den stora marknaden i Monteverde, som jag skrev rätt mycket om i bloggen. Nu går jag till marknaden på Piazza S. Cosimato, där vi handlade enstaka gånger då. Där är fullt med grönsaksstånd, som alla tycks bra, och jag utsåg genast ett av dem till mitt. Det brukar löna sig att bli stamkund. Osthandlaren känner i igen mig efter bara två besök och vet att jag vill ha goda ostar. Första inköpet av pecorino var utmärkt, och idag rekommenderade han en koost som såg intressant ut – kanske återkommer jag om den. Hans kollega tilltalade mig redan första gången med ”cara”. Detta är ju Trastevere.

Om Carina Burman

Författare. Litteraturforskare. Kritiker. Ofta i Uppsala - nu i Rom.

Läs mer...

webdisart, ltd