// you're reading...

Hela alltet

Befana

I går vaknade jag av åskan, vilket man ju inte väntar sig på Trettondagsafton. Regnet öste ned och övermannade hängrännorna. Så fortsatte det, så jag ägnade mig mest åt teoretiska promenader.

En klassisk Befana

En klassisk Befana

Trettonhelgen är viktig i Rom. Den kallas Befana. Ordet är en förvrängning av ”epifania”, men det är också namnet på en häxa som på trettondagsafton kommer med presenter till barnen. Förr (d.v.s. när mina jämnåriga var barn) var det den dagen barnen fick sina julklappar, men utländskt inflytande har nu infört presenter även på juldagen – säkert till åtminstone ungarnas glädje.

Även om gårdagens vandring skedde vid skrivbordet kunde Ellen Rydelius vara till hjälp. I den omarbetade upplagan av Rom på 8 dagar, Med Ellen Rydelius i Rom (1954) räknar hon upp romerska fester:

Befanafirande på Piazza Navona

Befanafirande på Piazza Navona

5 januari. Epifania, ”Befana”. Vattnet välsignas i S. Atanasio enligt grekisk kult, på eftermiddagen i S. Andrea della Valle enligt latinsk kult. På kvällen och natten folklig fest och marknad på Piazza Navona, där det säljs leksaker och sötsaker under öronbedövande larm.

Marknaden på Piazza Navona börjar numera långt före trettondagen. För italienare från andra delar av landet är Befana i Rom en särskild begivenhet, och den inhemska turismen är stor. Kanske är jag mindre känslig än Rydelius – eller avtrubbad av för mycket högljudd rockmusik – men så illa tycker jag inte att larmet är. Rom är knappast någon tyst stad – och just när skriver detta gnisslar en spårvagn i närheten så det gör ont i kroppen. Marknaden på Piazza Navona saluför inte bara godis och ballonger, utan alla möjliga saker – horoskop, ekologiska produkter, kläder sydda av folk som sitter i fängelse. Mat är nog ändå viktigast. Vi är ju i Italien. Barn kan dessutom ta chansen att fotograferas i en rendragen släde med både jultomten och La Befana.

Befana, jultomten och renen

Befana, jultomten och renen

Piazza Navona är över huvud taget det ställe där folkliga händelser äger rum – inte bara förr, utan även idag. Det är där man ser commedia dell’arte under karnevalen, och fast torget ofta är fullt med turister är det där romare flanerar en stund efter middagen. Så tycker jag ett torg ska användas.

Och eftersom solen skiner idag tänker jag strax sätta fötter under mig och flanera ut i staden. Vilken dags itinerarium jag ägnar mig åt tänker jag dock inte avslöja.

Charlotte web design company
Web design in Columbus
wordpress template

Om Carina Burman

Författare. Litteraturforskare. Kritiker. Ofta i Uppsala - nu i Rom.

Läs mer...

webdisart, ltd