// you're reading...

Hela alltet

Ett skepp!

Nyheter från Ostia: Man har hittat ett romerskt skepp!

Än så länge har bara ena sidan kommit i dagen, men det rör sig om en elva meter lång sida. Skeppet är i utmärkt skick och hittades under tre meter av sand och lera. Det kommer från kejsartiden – enligt La Repubblica från första århundradet efter Kristus – och hålls under vatten för att inte torka ut.

Romerska fartyg har man hittat förr. Två stycken grävdes fram i Ostias hamn på 1960-talet och dessutom hittades Caligulas spektakulära partyskepp i Nemisjön under Mussolinis tid. Dessa brann dock upp, men detaljer finns bevarade i Palazzo Massimo.

Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om Ostia och varit där ytterligare ett par gånger under våren. Innan Tibern ändrade lopp låg Ostia vid dess mynning. Ellen Rydelius berättar: ”Under kejsartiden fick Ostia ökad betydelse genom hamnen, som Claudius byggde om 42 e.Kr. Arbetet varade i tolv år, och det blev Nero som utförde invigningsceremonien.” På Trajanus tid byggdes ytterligare en hamnbassäng, som låg längre in i landet och därför var bättre skyddad än den äldre, dit ibland stormarna nådde. Delar av den claudianska bassängen grävdes ut i samband med att man byggde flygplatsen vid Fiumicino, som är granne med den gamla hamnstaden. När man flyger in mot Rom kan man faktiskt se Ostia, om man vet var man ska titta. I Henry James essäer (jag ska snart sluta att tjata om dem) finns en skildring av en picknick i det lantliga Fiumicino. För den, som associerar namnet med flygplatsen, känns det ganska märkligt.

Det nyfunna skeppet är inte bara intressant i sig, utan också genom att fyndplatsen tyder på att det fanns en tredje hamnbassäng, som ingen tidigare har känt till. Än så länge är detta bara en hypotes, men arkeologerna fortsätter att gräva.

Så är det också något särskilt fantasieggande med skepp. Kanske är det min fantasi som förstörts genom tidig kontakt med Sagan om Vasa – en underbar barnbok, som livligt rekommenderats om någon råkat missa den. Jämfört med skeppet i Ostia har Vasa också fördelen att vara i ett stycke. Numera.

(Faktauppgifter från en artikel i La Repubblica 29.4 2011 och från Ostias hemsida:
http://www.ostia-antica.org/archnews.htm)
at 06 am

Om Carina Burman

Författare. Litteraturforskare. Kritiker. Ofta i Uppsala - nu i Rom.

Läs mer...

webdisart, ltd