// you're reading...

Hela alltet

Kvinnodag, fettisdag, karneval

Idag är det internationella kvinnodagen, och här tågar kvinnorna genom staden. På vårt lokala kvinnohus är det framträdanden hela dagen, och det verkar som om dagen blir mer uppmärksammad än vanligt i Italien. Samtidigt är det den dag då italienska män ger kvinnor mimosa. Nere vid S. Maria in Trastevere såg jag två unga italienare i solglasögon med varsin mimosakvist. Antingen väntade de på sin träff eller på någon lämplig kvinna att ge den till.

Själv stod jag i solen och åt glass. Den var ett semmelsubstitut, ty idag är ju också fettisdagen och sista dagen före fastan. Dags att ge upp köttet – carne vale.
Medan karnevalen i Venedig är en stor turistattraktion talar man sällan om den romerska karnevalen. Annat var det förr. Man hade lekar på Piazza Navona och Piazza Venezia, men också mindre smakfull nöjen, som att släppa vagnar med grisar nedför Monte Testaccio och ordna kapplöpningar där bland annat judar förnedrades. Vartefter seklen gick förfinades dock smaken och man blev försiktigare. När turismen kom igång på artonhundratalet var karnevalen den tid då alla kom hit. Allra viktigast var hästkapplöpningen utmed Corson, där de unga männen gjorde allt för att imponera på alla söta flickor, som satt där på balkongerna, och där flickorna förtjust tog emot blombuketter från sina beundrare. Scenen dyker upp överallt i tidens reseskildringar.

Sedan försvann de romerska karnevalsnöjena. Först under de sista åren har karnevalen blivit stor igen. Staden Rom för teater, musik och familjeaktiveter, och i afton är det grand final på Piazza del Popolo. Dessutom förekommer commedia dell’ arte, som förstås vill anknyta till karnevalens ursprungliga skepnad (utan att skada grisar eller minoriteter).
Under hela karnevalen har gatorna varit fulla med konfetti och serpentiner. Först trodde jag att det var ovanligt många bröllop så här års, men det är barnen som slänger dem på varandra. Ofta är de dessutom utklädda. Finast var nog den kanske femåriga flicka jag såg, som klätt ut sig till Jack Sparrow. Pappan förmanade henne att uppföra sig som en gentleman och bjuda sin lillasyster armen. De tågade sedan iväg nedför gatan – lillasyster klädd i jeans och rosa täckjacka.

Nu är inte karnevalen bara nöjen. Den är mat, också. Vi står ju inför fastans trista tid. Semlorna är ju en slags kalorikick inför fastan, och även den romerska karnevalen har sina sötsaker. Man äter frappe – som inte får förväxlas med frappé och som betonas på första stavelsen – en slags platta kakor. De romerska sötsakerna är ofta strösslade med vaniljsmakande florsocker, och så även dessa. Frappe finns både ugnsbakad och friterad. Båda är goda. De ugnsbakade har ungefär samma konsistens som finare knäckebröd och kommer i sjok som man får bryta isär, medan de friterade är knaprigare och snarare påminner om grova struvor.

I morgon är det slut på den glädjen. Då börjar fastan. Snart har renhållningsbilarna sopat undan den sista konfettin och föräldrarna har hängt undan karnevalskläderna. Den långa väntan mot påsken börjar. Till nästa år kanske lillasyster vuxit i Jack Sparrows kläder.

Om Roms karneval idag kan man läsa på:

http://www.carnevale.roma.it/

Uncategorized Bookmark permalink

Om Carina Burman

Författare. Litteraturforskare. Kritiker. Ofta i Uppsala - nu i Rom.

Läs mer...

webdisart, ltd